cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Uz Krustpili un Sēliju! Uzdzīves porcelāns un virtuves stāsti Krustpils pilī, Viesīte un Mazā Bānīša parks, mazzināmā Kurmene - muiža, baznīca. Noslēgumā kūka un kafija senajā muižas klētī! GARANTĒTS

trip-pic
8. jūnijs
1 diena | Latvija
Brīvas vietas ir pieejamas
Valoda - latviešu
Jauni Rakursi
no 39 € Rezervēt
Pamatcena 39 €

Ceļojuma programma

kskursijas programmā:

8:00 izbraukšana no Rīgas, pieturvietas pie Zinātņu akadēmijas.

Rīta pauze Liepkalnos.

 

Pirms nepilna gada Krustpils pilī atklāts C korpuss jeb muižas virtuve, kas celta 18. gadsimtā un ir viena no retajām šāda tipa celtnēm tuvākajā apkārtnē. Te iespējams izzināt baronu ēšanas paradumus un pavāru darba apstākļus, apskatīt senos virtuves priekšmetus, iespēja iepazīties ar senām ēdienu receptēm un virtuves "iekārtām", kas atviegloja pavāru dzīvi. Šodien aicinām piedalīties Krustpils pils virtuves stāstos, kuru laikā apskatīsim Porcelāna izstādi, ceļosim laikā salīdzinot muižas un kalpotāju māju virtuvēs izmantotos priekšmetus, ielūkosimies muižas kalpotāju ikdienā, ieklausīsimies stāstos par ēdienu un dzērienu vēsturi, pārlaposim senus žurnālus, lai izzinātu attiecīgā laikmeta dzīvesveidu un paradumus, iegrimsim aromātu un garšu pasaulē, baudot barona iecienītās pankūkas ar tēju!

(Programmas cena - 6 EUR)

 

Krustpils pils - Daugavas labajā krastā redzamā Krustpils pils ir viena no senākajām Latvijas pilīm. Tās pamatus 1237. gadā licis Rīgas arhibīskaps Nikolajs de Magdeburgs kā nocietinājumu ceļā no Rīgas uz Daugavpili. Toreiz tā bijusi vieta, kur gūt naktsmājas, sagādāt pārtiku un nomainīt zirgus tālajam ceļam. Laikam ejot, pils vairākas reizes nopostīta, tāpēc senākās vēstures liecības saglabājušās pagrabstāvā, kur telpas sedz krusta velves. Tur laiks, šķiet, apstājies pirms vairākiem gadsimtiem. Kā jau pienākas vēsturiskās vietās, kurās uzturējušās ir vairākas ģimenes un dzimtas, arī Krustpils pilij ir savs rēgs – Brūnā dāma. 2021. gada vasarā atvērtas arī pils 2. stāva atjaunotās telpas. Iepazīsim pili vietējā gida vadībā! 
 
(Ekskursija vietējā gida vadībā - 8 EUR pieaugušajiem, 7 EUR skolēniem un pensionāriem)
.
.
.
Pusdienu pauze Jēkabpilī, piedāvājums un cena tiks precizēti brauciena dienā.

 

 Ekskursija “Mazā bānīša parkā”. Viesīte savulaik attīstījusies pateicoties mazbānītim un nu tā vēsturiskajā depo ir iekārtots muzejs "Sēlija", kur vairākas ēkas atvēlētas tieši vagoniem, lokomotīvēm, sliedēm un visam, kas ar to saistīts! Viesītes šaursliežu dzelzceļa mezgls ir atzīts par valsts nozīmes industriālo pieminekli un ir unikāls apskates objekts Latvijas mērogā. Šī ir vienīgā vieta Latvijā, kur apskatāma 600 milimetru dzelzceļa vēsture tās sākotnējā darbības vietā. Ielūkosimies lokomotīvju depo ēkā, bet vagonu depo ēkā var iejusties par dienesta vagona pasažieri vai uzņemt kopīgu foto ar muzeja mašīnistu Oskaru.

(Ekskursija vietējā gida vadībā -  4 EUR pieaugušajiem, 3 EUR skolēniem, pensionāriem)

 

Kurmenes muiža veidojusies 19. gs. pirmajā pusē un tajā ietilpa – mācītāja muiža, klēts un parks ar ainavu dārzu.  Muižas parkā bija sastādīti reti koki, krūmi, izvietotas vairākas lapenes. Šobrīd pilnībā tiek atjaunots parks.  Parka ainavā iekļaujas mākslīgās pilsdrupas, kurās ierīkota karstā un aukstā gaļas žāvētava.

(Ekskursija muižas kompleksā - 3 EUR)

Atjaunota arī Kurmenes katoļu baznīca un mācītājmuiža, kurā apskatāma ēdamzāle un viesistaba, kas dekorētas ar medību trofejām. Tā kā Kurmenes Romas Katoļu baznīcas patrons ir Sv. Pēteris, katru gadu 29.jūnijā Kurmenē notiek vērienīgi pasākumi.

(Ziedojums)

 

Pēc ekskursijas senajā muižas klētī, kas nu atdzimusi jaunā veidolā, baudīsim īpaši mums ceptu kūku un kafiju!

(Kūka un kafija - 4 EUR)

 

Mājupceļš, atgriešanās ap 20:30

 

Ekskursijas cena: 39 EUR

Cenā ietilpst: vieta autobusā, pavadošā gida pakalpojumi

Cenā neietilpst: ieejas maksas apskates objektos un vietējo gidu pakalpojumi, ēdināšanas izmaksas, ziedojumi u.c. personīgie tēriņi.

Pamatcena 39 €
trip-pic

Ja neatradāt savu ceļojumu, lūdzu, rakstiet mums - piemeklēsim īsto!

Tālrunis *