cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga
  • Ieteikumi kā tikt pie labām ceļojumu fotogrāfijām

Fotogrāfijas ir labākais veids kā saglabāt atmiņas no redzētā un izstāstīt savu ceļojuma stāstu atgriežoties mājās. Labai fotogrāfijai no ceļojuma jāspēj nodot emocijas un atmosfēru kāda tā bija uzņemšanas vietā. Bieži vien attēli no ceļojumu nesanāk ļoti labas, bet ievērojot dažus trikus, nav jābūt profesionālam fotogrāfam, lai uzņemtu lieliskas ceļojumu fotogrāfijas. Katra bilde ir neliels stāsts par vietu, par personām, par emocijām kuras piedzīvojāt uzņemot šīs bildes.

Iepazīstiet galamērķi

Jo vairāk zināsiet par galamērķi, jo interesantākas bildes sanāks. Iesakām izpētīt vietas no galamērķa – arhitektūras un dabas pērles, vēsturiskus objektus, tirdziņus utt., Padomāt kā būtu iespējams populārākos tūristu apskates objektus uzņemt no savādāka leņķa un rakursa, lai bildes atšķirtos no standarta attēliem, kādus uzņem lielākā daļā ceļotāju.

Fotogrāfējiet dažādās laika stundās

Mainot diennakts laiku kad bildes tiek uzņemtas, mainās arī to noskaņa. Fotografējiet populārākos tūrismu objektus nevis pa dienu, bet agri no rīta, saulrietā vai pēc krēslas iestāšanās, kad ielās ir mazāk cilvēku. Rezultātā viens un tas pats objekts izskatīsies daudz savādāk kā uzņemts dienas laikā, padarot bildi daudz intriģējošāku un unikālāku.

Horizonts

Horizonts nevar atrasties tieši pa vidu fotoattēlā, to sadalot divās vienādās daļās, ja vien tas nav tas ko vēlaties. Pirms bildes uzņemšanas pārliecinieties, ka horizonts aizņem vienu trešdaļu no bildes augšas vai apakšas. Ja uzņemat jūras un debesu ainavu, tad vajadzētu izvēlēties, kura no tām aizņems bildes lielāko daļu.

Dabas fotogrāfijas

Fotografējot dabas ainavas, kamerā asuma dziļumu (depht of field) iestaties uz maksimumu, tā iegūsiet asu un sulīgu attēlu. Vēl fotografējot ainavas svarīgi, lai tur būtu kāds objekts, savādāk bilde šķitīs tukša un nebūs kur piesiet acis. Bet uzņemot konkrētu dabas objektus, piemēram ziedu, viss jādara pretēju un papildus jāiestata fokuss.

Izvēloties kadru

Esiet uzmanīgi nosakot fotoattēla robežas. Dažreiz koki, augstas ēkas, stāvoši cilvēki var neietilpt horizontālā kadrā, kā arī, ja objekti ir pārāk lieli, lai ietilptu kadrā, bildes uzņemšanai izmantojiet panorāmas foto iestatījums. Uzņemot bildes ir svarīgi nenogriezt cilvēkiem rokas, kājas, galvas utt. Fotografējot cilvēkus centieties, lai viņi neatrastos kadra centrā, tas ir viens no labas fotogrāfijas zelta likumiem. Liels objekts nav vienmēr jāfotografē pilnībā, jo dažreiz kāda konkrēta daļa no tā bildē izskatīsies labāk kā viss kopumā.

Ķeriet kadros emocijas

Emocijas ir tās kuras mēs viennozīmīgi pārvedīsim mājās no ceļojumiem. Vislabākais portrets ir tāds, kurā ir patiesas emocijas nevis pierastais “cheese” smaids, tāpēc ķeriet kadros patiesas emocijas un pēcāk izlasiet vislabāk izdevušās bildes. Neierobežojiet sevi ar iestudētām bildēm, jo skaistākās bildes no brīvdienām ir tās, kas rodas dabiski, līdz ar to spēj visprecīzāk atspoguļot tajā brīdī valdošo atmosfēru.

Tumšas bildes

Nekad nefotografējiet pret sauli, jo bilde visdrīzāk būs par tumšu. Uzņemot bildes ieteicams atrasties tā, lai saule spīdētu no sāniem. Ja nu bilde tomēr ir pārāķ, bet kadrs ir skaists, tad vēl nevajag uzreiz to izdzēst, bet gan izmantot bilžu editoru, jo dažreiz no pilnīgi nekādām bildēm, pielabojot kontrastu, piesātinājumu, baltās krāsas balansu un dziļumu, ir iespējams dabūt fantastisku fotogrāfiju.

Selfiji

Ja sanāk ceļot vienam, tad vai nu ir jālūdz kādam no apkārtējiem cilvēkiem uzņemt bildi vai ir iespējams izmantot palīgrīkus, piemēram viedtālruņa statīvu. Uzņemot selfiju svarīgi ir pievērst uzmanību tam, kas notiek Jums aizmugurē, lai pēc tam nav sabojāts attēls. Kā svarīgi atceries turēt kameru vismaz 40 cm attālumā no sejas.