cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga
  • Augstākās kalnu virsotnes

Lielākā daļa no pasaulē augstākajām kalnu virsotnēm atrodas Ķīnas dienvidos, vairāku virsotņu augstums pārsniedz 8000 m.

Everests

Otrajā vārdā Džomolungma (tibetiešu valodā nozīmē “Visuma māte”) vai Sagarmātha (nepāliešu valodā nozīmē “Debesu piere”) ir augstākā virsotne uz zemes, tās augstums ir 8848 metrus virs jūras līmeņa. Kalns atrodas Himalajos uz Nepālas un Ķīnas robežas. Kalna virsotni ir iekarojuši aptuveni 1500 alpīnisti. Everests ir populārākais kalns starp alpīnistiem, katru gadu tajā cenšas uzkāpt 400 alpīnisti. Nepālas virsotne Kalla Pattar piedāvā skatu uz pasaules augstāko virsotni no malas, ir vieglāk sasniedzama nekā kāpšana Everestā, un ir iecienīta tūristu vidū, kas nav alpīnisti. Labākais laiks apmeklējumam: oktobris vai maijs, ja gribat no attāluma redzēt Everesta iekarotājus.

K2

K2 jeb Čogoru ir otra augstākā virsotne, tas ir izvietojies Ķīnas, Pakistānas un Indijas pierobežu teritorijā, Karakorumā - kalnu sistēmā Vidusāzijā. K2 augstums sniedzās 8611 metrus virs jūras līmeņa. Tajā ir uzkāpuši aptuveni 249 alpīnisti, kas salīdzinot ar Everestu ir diezgan maz. Tas skaidrojams ar to, ka tehniski K2 ir viena no sarežģītākajām virsotnēm pasaulē, tā kļūstot par bīstamu kalnu alpīnistiem. Čogora virsotni nekad nav mēģinājuši sasniegt ziemā. Tikai 1954. gadā itāļiem Ahille Kompanjoni un Lino Lačedelli izdevās pirmoreiz iekarot kalna virsotni. Tiek organizēti pārgājieni uz K2 bāzes nometni, gar Baltoro ledāju, kas nodrošina ieeju Konkordijas amfiteātrī, ko ieskauj planētas augstāko virsotņu kopums. Šis pārgājiens tiek uzskatīts par vienu no pasaules lieliskajiem pārgājieniem ar elpu aizraujošām ainavām.

Khančendžunga

Trešā augstākā virsotne, tās augstums sniedzās 8586 metrus virs jūras līmeņa. Tas atrodas uz robežas starp Nepālu un Sikimas pavalsti Indijā. Kalns sastāv no piecām virsotnēm un līdzīgi kā K2 tiek uzskatīts par vienu no bīstamākajiem kalniem pasaulē. Vietējā limbu valodā Kančendžanga tiek saukta par Sevalangmu, bet kirantu reliģijā tiek uzskatīta par svētu. Tieši ar šo virsotni ir saistīti dažādi nostāsti un mīti. Ja nav doma kāpt kalnos, tad var doties pastaigā, jo visvarenākie un interesantākie maršruti Himalajos atrodas tieši Nepālā. 

Lodze

Ceturtais augstākais kalns pasaulē, tas sniedzas 8516 metrus virs jūras līmeņa. Pirmie Lodzes virsotni sasniedza šveicieši Ernstd Raisd un Fricd Lukzingers. Šis kalns atrodas uz Ķīnas, Nepālas un Tibetas robežām. Tie, kas nedodas kalnos var izvēlēties raftingu pa kalnu upi, kas garantē neaizmirstamas emocijas. Šeit atrodās arī viens no skaistākajiem nacionālajiem parkiem - Sagarmāthas nacionālais parks. Parkā ietilpst daļa Himalaju kalnu un Everesta, Lodzes un Čooju virsotnes, tikai aptuveni 3 % no parka teritorijas klāj meži, pārējā teritorija ir kalni un klintis, tāpēc pārgājieni ir paredzēti pieredzējušiem un fiziski sagatavotie cilvēkiem. Dodoties pārgājienā ir iespēja sastapt sniega leopardu un sarkanās pandas.

 

Makalu

Piektā augstākā virsotne, tās augstums sniedzās 8486 metrus virs jūras līmeņa, virsotne atrodas netālu no Everesta, aptuveni 19 km attālumā. Makalu bāzes nometnes pārgājiens ir viens no populārākajiem pārgājienu galamērķiem Nepālā. Šis pārgājiens tiek uzskatīts par dabas paradīzi, jo tajā ietilpst skaisti kalni, senatnīgs mežs, visdažādākie augi un dzīvnieku, kā arī ir iespēja iepazīt vietējos iedzīvotājus un viņu paražas. Pārgājiens notiek nelielā augstumā, jo tas galvenokārt noris Arunas ielejā, kurā atrodas varenā Arunas upe, biezi meži un no kurienes paveras skats uz kalu klintīm, kur var redzēt vietējo iedzīvotāju ciltis.

Čooju

Sestā augstākā virsotne, tās augstums virs jūras līmeņa ir 8188 metri un un tiek uzskatīts par vieglāko no četrpadsmit 8000 m virsotnēm. Virsotnes nosaukums nozīmē “tirkīza dieviete”, jo kad saule spīd attiecīgā leņķī, skatoties no Tibetas, ēnas uz kalna iekrāsojās tirkīza krāsā. Tieši uz rietumiem no Čooju, aptuveni Advanced Base Camp vietā, atrodas Nangpa La, kas ir 5500 metru garš ledāja ceļš, kurš ir galvenais tirdzniecības ceļš starp Khumbu šerpiem un Tibetu. Kalnos kāpēji parasti šo virsotni izmanto kā pirmo mēģinājumu, iekarojot virsotnes virs 8000 m. Tā kā šajā kalnā ir salīdzinoši viegli uzkāpt (ja vispār drīkst teikt, ka 8000 m virsotni ir viegli iekarot), tāpēc šajā kalnā ir norisinājušās daudz kāpšanas ekspedīcijas. Šis kalns nesen ir kļuvis populārs arī slēpošanas alpīnistu un snovbordistu vidū, jo tam ir relatīvi zems traumu gūšanas risks un labi sniega apstākļi, it īpaši rudenī.

Monblāns

Tulkojumā no franču valodas (Mont Blanc) nozīmē “baltais kalns”. Alpu augstākā virsotne sniedzas 4810 m augstumā virs jūras līmeņa. Tā ir augstākā virsotne Rietumeiropā un 11. augstākā virsotne pasaulē. Monblāns atrodas Francijas Alpos ļoti tuvu Itālijas robežai.
Pieredzējuši alpīnisti kopā ar gidu var uzkāpt Monblāna virsotnē. Ceļš ir smags un nav paredzēts iesācējiem. Kopējais ceļš līdz virsotnei parasti aizņem vismaz 2 dienas atkarībā no izvēlētā maršruta.
Ikvienam ir iespēja no attāluma apskatīt Monblānu ejot pārgājienā pa takām Monblāna apkārtnē, kas pieejamas visiem sagatavotības līmeņiem. Takas saucās “Au Tour du Mont Blanc”. Pa ceļam ir vairākas kafejnīcas un nakšņošanas vietas, ar iespējām plānot pārgājienu vairāku dienu garumā.
Ceļotājiem, kas vēlas vienkārši baudīt skaistās Monblāna ainavas, ideāli piemērots būs brauciens ar Monblāna tramvaju, kura gala pietura ir Bellevue plato.
No Šamonī kūrorta iespējams ar pacēlāju un pēc tam ar liftu doties līdz 3842 m augstumā esošajai Aiguille du Midi virsotnei, kur var apskatīt Francijas, Itālijas un Šveices Alpus no augšas, kā arī pašu Monblāna virsotni.
Šamonī ir pasaulē slavens ziemas sporta kūrorts, kas atrodas Monblāna pakājē. Šeit ir slēpošanas, snovborda trases, kuru kopējais garums ir vairāki simti kilometri un tās paredzētas dažādiem sagatavotības līmeņiem. Papildus bonuss, slēpojot pa dažām trasēm, var ieraudzīt arī Monblāna virsotni.

Elbruss

Elbruss ir Eiropas augstākā virsotne un Kaukāza augstākais punkts, kas atrodas Krievijas teritorijā, 20 km attālumā no robežas ar Gruziju. Elbrusam ir divas virsotnes. Augstākā – 5642 m un otra augstākā – 5621 m, abas veidojušās vulkānisku aktivitāšu rezultātā. Tuvākā lidosta, uz kuru doties, ja vēlaties redzēt Elbrusu, ir Mineralnye Vody.
Elbrusa virsotnē var nokļūt pa dienvidu vai ziemeļu ceļu, kas kopumā ar sagatavošanos aizņem 11 vai 12 dienas. Ziemeļu ceļš ir bīstamāks, jo te ir mazāk infrastruktūras. Galvenā bīstamība dodoties virsotnē ir lielais augstums un laikapstākļi. Elbruss ir vieglas un vidējas sarežģītības kalns, kur var doties arī bez iepriekšējas alpīnisma pieredzes. Tomēr jārēķinās, ka ir nepieciešama laba sportiskā sagatavotība.
Augstākais punkts, līdz kuram var doties ar pacēlāju ir 3800 m (Garabashi). Turpat blakus ir nometne Garabashi mucas (“bochki”), kur ierodas, lai sagatavotos ceļam uz virsotni un atpūsties pēc virsotnes sasniegšanas.