cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

10 vietas, ko apskatīt Santorīni salā

Santorini un mazās blakus salas radušās milzīga vulkāniska izvirduma laikā apmēram pirms 3600 gadiem. Iespējams tas ir bijis vislielākais vulkāna izvirdums uz zemeslodes. Tolaik sala bija apaļa. Vēlāka vulkāna izvirduma laikā salas vidus pazuda zem ūdens un izveidojās mazās salas krātera centrā. Mūsdienās Santorini dzīvo 11,4 tūkst iedzīvotāji un sala no nabadzīgas, klusas vietas ir pārvērtusies par ekskluzīvu tūrisma galamērķi.

1) Uz vulkāna krātera malas uzbūvētas neskaitāmas zili baltas mājiņas, kas redzamas tipiskās Grieķijas pastkartēs - pilsētiņas Fira, Imerovigli un Oia. No galvaspilsētas Firas var doties ainaviskā pārgājienā pa piekrastes klinšu taku uz krāsaino Oia pilsētiņu 10km (3h). Pa ceļam, Imerovigli pilsētiņā vērts uzkāpt Skaros klintī, kas atrodas uz nelielas pussalas. Karstā laikā 3 stundu pārgājiens nav viegls, iespējams to saīsināt līdz Imerovigli, tad būs tikai 30 minūtes vienā virzienā. Atpakaļ no Oia un Firu iespējams nokļūt ar autobusu (1.80 €).

2) Salas galvaspilsēta FIRA. Sniegbaltas mājas, terases ar baseiniem un mazas līkumotas taciņas starp mājām. No vecpilsētas 585 pakāpienus uz leju var nokļūt vecajā ostā. Kam kāpt ir par grūtu, var nolīgt kādu no ēzelīšiem vai vizināties ar gondolveida pacēlāju.

3) Bagātnieku pilsēta OIA. Mazu, krāsainu ieliņu labirinti un iespēja nokāpt lejā 300 pakāpienus līdz krāsainajām zvejnieku laivām.

4) Santorini tradīcija - kopīga saulrieta skatīšanās. Populārākā vieta ir pilsdrupas Oia pilsētiņā (36.4601095, 25.3727337), taču šeit jāierodas vismaz stundu iepriekš, lai ieņemtu vietu. Otra populārākā vieta ir Akrotiri bāka, šeit ir mazāk cilvēki nekā Oia, bet ierodoties pēdējā brīdī arī var būt grūtības ar autostāvvietas atrašanu 36.3578141, 25.35703

5) Bijusī galvaspilsēta Pirgos ar nelielu, skaistu vecpilsētu. Taka no Pyrgos uz Emporio 4km cauri laukiem un dārziem ar skaistu ainavu. Galamērķī apskatām Emporio vecpilsētu un dodamies atpakaļ pa to pašu taku. 

6) Antīkā Thira - var izstaigāt 9gs.p.m.ē. būvētās pilsētas ielas kalna virsotnē ar iespaidīgu ainavu uz apkārtni (36.3635718 25.4778475). No šīs vietas vai uz šo vietu iespējams iet pa kādu no kalnu takām, piemēram 1h uz Profitis Ilias kalnu 565mvjl, kura virsotnē darbojas klosteris.

7) Uz nelielās Santorīni salas ir desmitiem dažādas pludmales. Baltas, melnas un sarkanas. Citas ar smiltīm un citas ar vulkāniskiem akmeņiem. Ļoti dažādas. Piemēram Kamari pludmale ar melno oļu pludmali. Bērniem patiks Monolithos ģimenes pludmali ar ļoti lēzenu smilšainu ieeju jūrā. Perissa melno smilšu pludmale ar kafejnīcām un bāriem. Vlihada BEACH smilšu pludmale ar neparastām klintīm. Un vēl daudzas citas.

8) Apskatīt Santorīni salu arī no jūras puses, dodoties kruīzā ar vienkāršu kuģīti vai luksus jahtu. Vienkāršie kuģīši atiet no Firas vecās ostas un turpat arī var nopirkt biļetes par zemām cenām. Dārgāki un smalkāki kuģīši ir pieejami no vairākām ostām.

9) Vulkāniskais ainavu ceļš Fira-Imerovigli-Oia ko vērts izbraukt ar īrētu auto vai kvadraciklu.

10) Akrotiri - bronzas laikmeta apmetne, kas bija apglabāta zem vulkāna pelniem. Šo pilsētu atkal var apskatīt un izstaigāt, tā ir apsegta ar jumtu un iekšā nav tik karsti.
×
×
×