cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Atpūta ar bērniem

Ja plāno atpūtas ceļojumu ar bērniem – šī būs īstā vieta!
Neverland – tā tiešām ir vieta, kur apstājas ārpasaules laiks un pazūd jebkādas vecuma robežas. Vēl to varētu saukt par īstu Leiputriju ģimenēm ar bērniem, jo ir pat grūti iedomāties, kas vēl šeit būtu papildus pievienojams pilnai bērnu laimei un priekpilnai aizņemtībai.

Ceļojuma izvēle

Aprīļa sākumā pēc kārtējās pārgurušās un vējainās darba nedēļas ģimenes apspriedē nolēmām, ka saule un laiska atpūta ir tieši tas, kas mums visiem šobrīd ļoti pietrūkst, turklāt to vajag steidzami un uzreiz. Pārskatot tūroperatoru plašo All Inclusive piedāvājumu klāstu, mūsu izvēle krita par labu Ēģiptei – un tieši Hurgadai. Iepriekš Ēģiptē esam bijuši vairākas reizes, tādēļ izvēle šķita droša un pārliecinoša.
Ceļojumu bodes piedāvājuma klāstā uzmanību uzreiz piesaistīja Pickalbatross Jungle Aqua Park by Neverland – četru zvaigžņu viesnīca ar skaistām bildēm, kas stāsta par mūsdienīgiem un plašiem numuriem, skaistu un gaišu viesnīcas interjeru un pats galvenais – ar daudziem baseiniem un slidkalniņiem, kas mūsu pusaugu puikām (14 un 10 gadi) būtu labi pavadīta laika garants. Viesnīcas aprakstā ar treknām izsaukuma zīmēm bija uzsvērts, ka šis akvaparks ir milzīgs (!), tas būtībā arī bija kritiskais faktors par labu tieši šai izvēlei. Un jāatzīst, ka bildes ne tuvu nebija tik iespaidīgas, kā pirmo reizi to visu ieraugot dzīvē – iznākot uz viesnīcas reģistratūras terases, kas paver skatu pāri visai teritorijai, bērniem, burtiski aizrāvās elpa: “Un mēs tiešām varēsim tur visur iet???”

Viesnīca

Pickalbatross Jungle ir triju viesnīcu komplekss, kas iekļaujas Neverland parkā, visiem atpūtniekiem ir brīva piekļuve kopīgajai izklaides un atpūtas teritorijai, kas patiešām ir iespaidīga. Lai vieglāk un ātrāk sasniegtu dažādus galamērķus teritorijā, ir iespēja izmantot lokālo “sabiedrisko transportu”: apkārt teritorijai kursē gan zilais atvērtā tipa autobuss, gan mazais vilcieniņš, ko vairāk gan gribas saukt par čuk-čuk bānīti uz riteņiem.
Apkalpojošais personāls viesnīcā ir ļoti laipns un atsaucīgs, numuriņi tiek tīrīti katru dienu, bet, ja pirmajā dienā iemanies iedot nelielu dzeramnaudu (1 eiro vai 1 dolārs Ēģiptē ir pilnīgi adekvāta dzeramnauda), tad zini, ka tavs numuriņš ikdienu tiks atsvaidzināts un izrotāts ar īpašu gādību.

Ēdiens un dzērieni

Viesnīcā tiek nodrošināts plašs ēdienreižu izvēles klāsts, turklāt ieturēt maltīti iespējams vairākos teritorijas restorānos, jo tie ir izkārtoti dažādās lokācijās. Arī ēdienu izvēle šajos restorānos pieejama katrai gaumei un pārliecībai – sākot no tikko ceptām picām īstās malkas krāsnīs, kas atpūtas teritorijā pieejamas vairākās vietās, tāpat kā saldējuma punkti, frī kartupeļiem un burgeriem un beidzot ar gana plašu recepšu ēdienu piedāvājumu gan gaļēdājiem, gan veģetārās virtuves cienītājiem. Savukārt tiem gardēžiem, kas vēlas tiešām ko īpašu, ir iespēja apmeklēt vairākus restorānus, kas darbojas Neverland teritorijā, piemēram, Āzijas virtuves vai jūras velšu restorāns. Tie gan ir ārpus All Inclusive piedāvājuma.
Runājot par dzērieniem, tie ir pieejami visur un teju visu laiku – gan atspirdzinoši bezalkoholiskie dzērieni, gan alkoholiskie – vīns, alus un dažnedažādi krāsainie kokteiļi ar tikpat krāsainiem nosaukumiem. Alkohols, protams, vietējā ražojuma, bet jāatzīst, ka vismaz alus un baltvīns bija neierasti baudāms.

Izklaide

“Izklaide” noteikti ir šīs viesnīcas otrais nosaukums, jo par to te ir padomāts no visu vecumu un interešu prizmas – no agra rīta līdz vēlam vakaram.
Ap pulksten 10 tiek “ieslēgta” visa ūdens atrakciju sistēma, kas tiek rūpīgi pārraudzīta glābēju klātbūtnē – jā, pie katra baseina atrodas vismaz viens glābējs, kurš uzrauga kārtību tajā un jebkādu nedrošu kustību rezultātā talkā tiek ņemta svilpe, ar rokas kustībām norādot pārkāpuma iemeslu un pareizās kustības virzienu. Kopumā teritorijā ir vairāk nekā 10 dažādi baseini un ap 40 slidkalniņiem – sākot no vismazākajiem īpaši apsildītajos bērnu baseinos un beidzot ar vislielākajiem kalniņiem īsta adrenalīna cienītājiem, jo, pat no malas skatoties, dažiem tās virāžas šķiet ne tikai galvu reibinošas, bet arī asinis stindzinošas. Jāpiebilst, ka šis ir vislielākais akvaparks Hurgadā, iespējams, pat visā Ēģiptē un Āfrikā.
Bez slidkalniņiem atsevišķos baseinos ierīkoti ūdens polo vārti, volejbola tīkls un ir pat īpašs baseins, kurā iespējams izvizināties ar īpatnējiem katamarāniem, kas konstruēti uz milzīgām gumijas riepām, bet cilvēka vienīgais manevrēšanas instruments ir stūre. Daži baseini ir īpaši sportiski, jo ik pāris stundas tajos tiek piedāvāta gan ūdens aerobika, gan stiepšanās, gan zumbas nodarbības – īpašs “savervētāju personāls” pirms tam veic savu goda apli apkārt baseinam, aizrunājot mazāk un vidēji laiskos atpūtniekus uz vienu nelielu izkustēšanos.
Runājot par “vervētājiem” – protams, bez tā Ēģipte nebūtu Ēģipte, ja ik pārdesmit minūtes nepienāktu kāds SPA salona eksperts vai safari izbrauciena entuziasts, vai zemūdens niršanas pārstāvis / koraļļu skaistuma pārdevējs, lai izstāstītu, ka tieši šeit un tagad ir tas īstais brīdis to iegādāties un ka bez tā šis ceļojums nebūs bijis pilnībā izbaudīts. Īpaši aktīvi “vervētāji” ir pirmajās divās dienās, pēc tam jau viņi tevi atpazīst un zina tavu atbildi. Masāžas Ēģiptē, starp citu, ir diezgan baudāmas – un, protams, arī šajā viesnīcu kompleksā ir savs SPA centrs, kur tās pieejamas (par papildu samaksu, protams). Mūsu lielais pusaudzis ik dienu apmeklēja arī kūrorta GYM zāli, atzīstot to par tiešām labu, turklāt pat tur ir paliels baseins – iekštelpās.
Ja jau sākām runāt par sportiskām aktivitātēm, latvieša acīm un kājām īpaši kuriozi bija izmēģināt pieklājīgā izmēra slidotavu, kas atradās vienā no kompleksa stūriem. Tā, protams, Ēģiptes saulainajos laikapstākļos nav klāta ar ledu, bet gan ar plastmasas segumu, tomēr pat profesionālam hokejistam, kāds ir mūsu ģimenē, noturēšanās stabili uz šī “ledus” bija patiess izaicinājums. Teritorijā pieejams arī futbola laukums, tenisa korti un vairākas citas mazās sportiskās izklaides.
Saulei rietot, visas ūdens izklaides tiek apstādinātas, jo savu darba dienu beidz arī glābēji (bez viņu klātbūtnes baseini netiek izmantoti un kūrorta iemītnieki to arī acīmredzami respektē). Uz pāris stundām iestājas tāda kā siesta Spānijā, jo cilvēki vairs nav manāmi biezā slānī iepriekš tik aktīvajās zonās. Bet patiesībā… patiesībā tas ir tikai tāds klusums pirms vērtas, jo līdz ar pirmo vakara krēslu ieslēdzas īstais “tingel-tangels” malu malās. Pirmais, ko gribas pieminēt ir karuseļu parks, kas sakritības dēļ atradās tieši pie mūsu namdurvīm, tādēļ vakaros, kad gribējās doties pie miera laicīgāk, bija jārēķinās ar spiedzošiem un muzikāliem specefektiem, miedziņā laižoties (bet mēs pēc dabas esam ļoti pieņemoši un saprotoši, tādēļ pieņēmām to kā savdabīgu bonusu, pavadot laiku Nekurzemē, kura vienkārši ir jābauda). Vēlāk, jau Latvijā esot, mūsu mazākais ceļabiedrs atzīst, ka tie karuseļi tomēr bija pats, pats labākais, kas piedzīvots šajās dienās, un vēl, protams, īpatnējie četrriči (četru riteņu un četru pedēļu pāru velosipēdi ar četrām sēdvietām), ar kuriem bija iespēja vizināties augu dienu pa centrālo Neverland gatvi.

Vakara izklaides ar karuseļiem vien nebeidzas, jo arī kultūras programma ir gana iespaidīga – uz vairākām skatuvēm, kas atrodas dažādās vietās, noris gan koncerti, gan muzikālas izrādes bērniem, gan deju šovi un konkursi kopā ar skatītājiem. Iepriekšējos All Inclusive ceļojumos ir baudīti dažādi vakara programmu šovi, tāpēc jo īpaši pozitīvi pārsteidza lielās skatuves (tā tiešām ir pieklājīga izmēra, kādu negadās bieži redzēt pat Latvijas lielākajos pilsētu svētkos) programma, kurā bija ne tikai muzikālas performances, bet arī pasaules deju šovi, cabaret un pat cirka mākslinieki ar elpu aizraujošiem trikiem. Skatītāji atrodas plašā, glīti iekārtotā teritorijā, sēžot pie klātiem apaļajiem galdiem, malkojot vīnu un atrodoties nepārtrauktā un rūpīgā viesmīļu gādībā.
Pie izklaides pieskaitīsim arī teritorijā piedāvātās iepirkšanās iespējas, jo ir gan supermārkets, gan tirdziņš, kurā varēsiet izbaudīt visu klasisko ēģiptiešu tirgošanās mākslu. Padoms – ja saka cenu 40 eiro, piedāvājiet 20 (pusi no cenas), bet vairāk par 30 gan nepiekrītiet. Viņiem ir jāparāda raksturs jau no paša sākuma – cenas vienmēr var (un vajag!) nokaulēt, jo tā ir viņu tirgošanās būtība. Ieteicams arī pirms tam dažādās atsauksmēs un forumos palasīt, kāda tad ir īstā aptuvenā produkta cena, jo citādāk kamieļu piena kosmētiku var nopirkt arī par zelta cenu.

Aktīvā atpūta ārpus kūrorta

Ja ir vēlme ieraudzīt un izbaudīt vairāk Hurgadas piedāvātās iespējas arī ārpus kūrorta, noteikti jāizmanto tās unikālās dabas un pilsētas piedāvājumu – niršanu vai snorkelēšanu Sarkanajā jūrā, kas piedāvā vienu no Zemeslodes krāšņākajām zemūdens pasaulēm, safari izbraucienu ar kvadracikliem tuksnesī vai ekskursiju Hurgadas vecpilsētā ar tam sekojošu iepirkšanos, jo Ēģiptē nudien ir vairāki unikāli un kolosāli produkti (eļļas, matu maskas, ādas izstrādājumi, dārgmetāli utt.), ko iespējams iegādāties par izdevīgu cenu – protams, tirgojoties vislabākajās ēģiptiešu tradīcijās. Pilsētas ekskursija mums tika piedāvāta bez maksas, tomēr mēs to neizmantojām, jo, godīgi sakot, bija žēl pazaudēt veselu dienu laiskas atpūtas, jo mūsu ceļojums šoreiz bija salīdzinoši īss – pavadījām Hurgadā četras naktis un nepilnas piecas dienas.
Tomēr vienu no aktivitātēm izvēlējāmies gan – došanos Sarkanajā jūrā, lai izmēģinātu īsto niršanu. Šim pasākumam jārēķina visa diena: no viesnīcas mēs izbraucām pulksten 8.00, bet atgriezāmies pēc 16.00. Diena gadījās diezgan vējaina, tādēļ kuģis, dodoties Sarkanās jūras īstajās koraļļu dzelmēs, mūsu, latviešu, nestabilo vestibulāro aparātu sašūpoja jau pirmajā pusstundā un līdz īstajai niršanai nonāca tikai vecākais dēls, kurš pa īstam izbaudīja 7 metru dziļo (iesācēju dziļums) zemūdens krāšņumu instruktora pavadībā. Mēs pārējie – dūšas ziņā nestabilie – palikām pie snorkelēšanas, kas, jāatzīst, arī bija diezgan ekstrēma lielo viļņu un ļodzīgās pašsajūtas dēļ. Ja niršana nav mērķis, bet vēlme ir tikai snorkelēt (tas tiešām arī ir iespaidīgs piedzīvojums, ar ko varam dalīties no iepriekšējām mierīgā ūdens pieredzes reizēm) – noteikti ieteicams ir izvēlēties izbraucienu uz Paradīzes salu, ko piedāvā gan tūroperatori, gan “pie baseina vervētāji”. Šajā piedāvājumā gan ietilpst tikai snorkelēšana (jo niršana noris citos dziļumos), toties ūdens ir koši zils un mierīgs un Paradīzes sala tiešām atspēko savu nosaukumu.

Pēcsajūtas un ieteikumi

Kopumā mums šis ceļojums izvērtās labāks, nekā gaidīts – un šī ir viena brīnišķīga atziņa, ar kuru atgriezties mājās. Ja arī jūsu plānos ir ceļojums kopā ar bērniem, tad šo kūrortu es iesaku uz visiem 100 procentiem. Uz vietas novēroju, ka arī ģimenes ar pavisam maziem mazuļiem izbauda šo atpūtu, tādēļ gribu teikt, ka Neverland nav vecuma ierobežojuma, turklāt par izklaidēm un atpūtas iespējām ir padomāts ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Personāls ir atbildīgs un atsaucīgs, publika lielākoties no Eiropas – bija dzirdama pārsvarā angļu, vācu, poļu, franču un arī krievu valoda (jāatzīst gan, ka krietni mazāk nekā citos gados).

Kas jāņem vērā?

  • Ēģiptē jāuzmanās ar krāna ūdens iekšķīgu lietošanu – dzert to noteikti nevajag, vēlams arī zobu tīrīšanai izmantot pudeļu ūdeni, lai arī lielajās viesnīcās ūdens tiek filtrēts, kā saka: drošs paliek nedrošs – sevi labāk pasargāt divreiz (mēs, starp citu, atgriezāmies ar vēdera vīrusu, kas arī mēdz būt “Pēcēģiptes klasika”).
  • Noteikti sagatavojiet eiro monētas vai dolārzīmes dzeramnaudai – tā tur ir goda lieta, un personāls to ļoti gaida. 1 eiro vai 1 ASV dolārs ir gana dāsna dzeramnauda.
  • Kaulējieties vienmēr, jo viņi, sakot pirmo cenu, jau ar to rēķinās!
  • Pēdējā atpūtas dienā es kādā citā rakstā izlasīju, ka Ēģiptē saņemt un dot drīkst tikai ar labo roku (ar kreiso nekādā gadījumā!). Un vērojot tiešām arī pamanīju, ka tā tas notiek. Varbūt šis padoms kādam ātrāk par mani atnāks, lai pēc visiem pieklājības kanoniem cieņpilni iekļautos arābu kultūras pasaulē.
  • Un baudiet sauli prātīgi, izmantojot aizsargkrēmus, – vietējā kokosa eļļa ir lielisks līdzeklis ādas mitruma līmeņa uzturēšanai pēc saules peldēm, bet, ja tomēr gadās apdegt, tad viņu tirdziņos ir fantastiski alvejas kosmētiskie līdzekļi, kas palīdz sadziedēt apdegušās vietas uz ādas!
  • Baudiet Ēģipti!