cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Telaviva ar savu dzīves stilu un augstajiem debesskrāpjiem jau sāk kļūst par Vidusjūras Manhetenu, līdz ar to cenas kļūst mazliet līdzīgas kā Ņujorkā. Tomēr tas neliedz tūristiem atrast daudzas interesantas lietas un nodarbes, ko darīt šajā pilsētā par salīdzinoši mazām izmaksām vai bez maksas, un lieliski pavadīt laiku. Piemēram klejot pa Bauhaus bulvāri, sauļoties, peldēties un vienkārši atpūsties Telavivas pludmalēs, apmeklēt kādu mākslas galeriju, vēsturisku objektu vai baudīt ielas mākslu un uzstāšanos.

1. Pelde skaistajā pludmalē rītausmā

Doties agrā rīta peldē Vidusjūra gar 15 km garo Telavivas piekrasti varētu būt aizraujoši. Viena no labākajām vietām peldei ir Hilton pludmales ziemeļu daļa. Akmeņu līci un salīdzinoši lēzenā ieeja ļauj peldētājiem ieiet dziļi jūra un izbaudīt rīta peldi prom no trokšņainās pilsētas. Lielāko daļu no aprīļa līdz oktobrim jūras temperatūra ir patīkama un silta, bet ziemas mēnešos Hilton pludmales dienvidu posms ir lieliski piemērots sērfotājiem, un naktī līcis ir pat apgaismots.

2. Apmeklējiet Izraēlas premjerministra mantojums: Ben-Gurion namu

Ben-Gurion māja tika uzcelta 1930. gadu sākumā, un tā bija Izraēlas pirmā premjerministra Deivida Ben-Guriona Telavivas mājvieta, līdz viņa nāvei 1973. gadā. Tā atrodas netālu no pludmales un ir atvērta līdz pat agrai pēcpusdienai, ieeja ir bezmaksas. Mājas interjers ir saglabāts tāds kāds tas bija pēc viņā nāves – pirmajā stāvā apmeklētāji var aplūkot fotogrāfijas premjerministra sanāksmēm, piemēram, tikšanās ar ASV prezidentu Džonu Kennediju un Albertu Einšteinu, bet otrajā stāvā ir plaša bibliotēka ar grāmatā dažādās valodās.

3. Gara pastaiga pa Telavivas promenādi

Telavivas galvenā promenāde (Tayelet) ir gara pastaigu vieta, kas stiepjas no Bat Yam pilsētas dienvidos līdz Telavivas vecajai ostai ziemeļos. Ja ir vēlme pasportot tad tā ir īstā vieta, jo vietējie skrējēji ir iecienījuši šo promenādi, ja skriešana nav mīļākā nodarbe, tad var doties skaistā pastaigā vai braucienā ar riteni.

4. Nacionālās operas izrāde zālienā

Siltā vasaras vakarā, parasti jūlijā vai augstā, Nacionālās operas mākslinieki piedāvā bezmaksas izrādi HaYarkon parkā. Parasti tas ir kaut kas līdzīgs milzīgam piknikam, kad cilvēki bauda ēdienus un skatās klasisko operu. Pat, ja opera nav jūsu lieta, šis koncerts ir viens no lielākajiem pilsētas ikgadējiem notikumiem, kuru ir vērts apmeklēt.



5. Joga HaYarkon parkā

HaYarkon parks ir lielākā zaļā zona Telavivas pilsētā. Parka, Yorkan upes krastā, jebkurā dienā Jūs varēsiet sastapt vietējos pilsētas iedzīvotājus kuri pastaigājās ar suņiem vai spēlē kādas sporta spēles. Austrumu pusē parks ir mierīgāks un zaļāks, kur aug vītoli, palmas un eikalipti – vietējie šo parka daļu izmanto, lai nodarbotos ar jogu vai vienkārši meditētu.

6. Iegādājieties un nobaudiet vietējos produktus Carmel tirgū

Karmela tirgus noteikti ir Telavivas rosīgākā daļa, tā nav tikai suvenīru un vietējo pārtikas produktu iegāde, bet gan vieta kur dzied, dejo un vietējie pārdevēju jūs uzrunā savos stendos. Daudzās tirdzniecības vietās, visā tirgus garumā, pārdevēji ļauj bez maksas nogaršot savu produkciju - riekstus, augļus, olīvas, sieru, kūkas un citus gardumus. Izejot tirgum cauri, ceļotā būs patīkamu emociju pilns un paēdis visādus vietējos gardumu.



7. Klejojiet pa vecpilsētas Džafas ieliņām

Vecpilsētas Džafas ielas apkārt vecpilsētas laukumam ir savdabīgs šauro un bruģēto ieliņu labirints. Ieliņas, kuras vijās cauri Osmaņu laikmeta mājām, ir nosauktas par godu horoskopu zīmēm. Mājas ir atdotas vietējiem māksliniekiem, daudzi tur ir atvēruši savas mākslas galerijas un veikalus. Tur pat tuvumā vēl var aplūkot Sv. Pētera klosteri, kurš celta 1890. gadā un HaPisgah dārzus, kuri ir ar nelielu amfiteātri, kurā katru sestdienu, jūlija un augusta vakaros, rīko bezmaksas koncertus.

8. Saulriets Džafas ostā

Midron Yaffo ir skaists un zaļš parks, kurš atrodas netālu no ostas, šeit ir iespējams nobaudīt kādu dzērienu un sagaidīt vienu no skaistākajiem saulrietiem, līdz saule pazudīs aiz horizonta tā veido pasakainus purpura un rozā toņus. Jebkurā diennakts laikā ir iespējams ieraudzīt vietējos zvejniekus, kuri ķer savu lomu Vidusjūrā.