cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga
  • Atklājot Dienviditālijas pērles

CeļojumuBode.lv ceļo! Stāsti no mūsu ceļojumiem.

Kad bija skaidrs, ka saulīte šovasar mūs nelutinās, ķēros klāt saulainākā un karstākā atvaļinājuma plānošanai. Pēc vairaku dienu meklējumiem mana sirds piederēja Salento reģionam, kurš artodams Itālijas zābaka papedītī, to ieskauj Adrijas un Jonijas jūru kristāltīrie ūdeņi, kur stāvkrasti un klintis mijas ar smilšainām pludmalēm, veidojot fantastisku krasta līniju. Salento reģionā mājo Dienviditālijas pērles – Leče, Gallipoli, Otranto un Leuca, kas arī bija mūsu atvaļinājuma galamērķi. Ar vilcienu Bari – Leče sākās mūsu nedēļu garais piedzīvojums, saulainākajā Itālijas reģionā.

Leče ir saīdzinoši liela pilsēta, bet arī pietiekami kompakta, lai to varētu izstaigāt ar kājam. Pastaigājoties pa jaukajām Lečes ieliņām ik uz stūra var ieraudzīt Baroka arhitektūras šedevrus – baznīcas, piemēram Bazilika Santa Croce, vecpilsētas laukums un māju pagalmus, tas ir kā mazs ceļojums barokā. Noteikti ir vērts iegriezties arī Doma laukumā, kuru ieskauj skaistas senatnīgas celtnes, kā arī apbrīnas vērts ir antīkais Romāņu amfiteātris, kurš atrodās pašā vecpilsētas sirdī, uz kuru pievakarē, ir iespējams doties noklausīties kādu koncertu. Šauro Lečes ieliņu malās mājvietu ir radušas daudzas mājīgas kafejnīcas, vīna bāri un restorāni. Pati garšīgākā pica ir atrodama picērijā „Il Pizzicotto”. Leče ir īsta dienvidu pilsēta, kurā dienas laikā valda miers, bet līdz ar saulrietu pilsēta atdzīvojās. Ielās sāk kūsāt dzīvība – itāļu ģimenes bauda vakariņas kādā no burvīgajiem restorāniņiem, jaunieši satiekas un čalo pilsētas galvenajos laukumos, sajūta tāda, ka Lečē katrs vakars ir piektdienas vakars, jo visrosīgākā tā ir no pulkstens astoņiem vakarā līdz pat pusnaktij.

Nākošajā dienā mūsu ceļš veda uz vēsturisko ostas pilsētu Otranto, kura atrodas tieši Adrijas jūras krastā. Pilsētai piemīts savs neatkārtojams šarms. Tajā ir skaista senlaicīga pils, kā arī sena Romāņu katedrāle ar iespaidīgu griestu mozaīku, lielāko pilsētas daļu ieskauj bieza perimetra siena ar tornīšiem. Tā ir viena no gleznainākajam pilsētām pateicoties ainavām, arhitektūrai, piejūras restorāniem, caurspīdīgi tirkīzzilam ūdenim, kā itāļi teiktu – il mare azzurro, un balto smilšu pludmalei. Šīs pilsetas piekraste ir lieliska vieta niršanai. Laiks aizskrēja nemanot, izstaigājot vecpilsētas šaurās akmens ieliņas, sauļojoties pilsētas mūra pakājē, peldoties un vērojot zivtiņas kristāltīrajā Adrijas jūrā. Diena tiek noslēgta baudot vakariņas vienā no daudzajiem jūras velšu restorāniem, kur mums tika rekomendēts astoņkājis...garšoja brīnišķīgi!


 

Tālāk piedzīvojums turpinājās Gallipoli līcī, kurš atrodas Jonijas jūras krastā. Izkāpjot no autobusa smilšaina ceļa malā, likās, ka esam nonākuši nekurienē un skaistās pludmales šodien nebūs. Dodoties pa smilšaino ceļu priežu meža virzienā un izejot tam cauri, acu priekšā pavērās paradīze, skats kā no ceļojumu žurnāla vāka...baltu smilšu pludmale, klintis, kuteri, tirkīza ūdens, pludmales bārs, mūzika – šeit bija viss, lai pavadītu neaizmirstamu dienu. To mēs arī pavadījam peldoties siltajā ūdenī, baudot saules starus un malkojot gardus kokteiļus.

Ceļojumu noslēdzām apmeklējot pilsētu, kura atrodās starp divām jūrām – Santa Maria di Leuca, lai vērotu skaistāko saulrietu šovasar. Pievarot daudzus jo daudzus pakāpienus, bijām nonākuši pilsētas augstākajā punktā, kur atradās bāka un bazilika Santa Maria de Finibus Terrae un pavērās skaistākais skats uz ostu un punktu, kur satiekās abas jūras, šī bija ideālākā vieta saulrieta sagaidīšanai. Saule aiz horizonta pazuda pārs minūšu laikā, šis mirklis bija maģisks. Šajā vietā daba pārsteidza ar savu skaistumu, atstajot mūs bez valodas, jo nav iespējams atrast vārdus, lai aprakstītu elpu aizraujošo skatu.

Tā mūsu ceļojums noslēdzās atstājot atmiņās nebeidzamos olīvu laukus, skaistākās pludmale, fantastisko baroka arhitektūru, sāvkrastus, kurus apskalo tirkīza ūdens, iespadīgās alas, gardos ēdienus, klintis, līčus, kurus ieskauj, zaļi priežu meži un zils jūras ūdens, neskarto dabu, vēsturiskos ciemus un īsti vasarīgus laikapstākļus. Tas bija ceļojums no kura atgriezāmies atpūtušies, enerģijas un pozitīvu emociju piepildīti, paņemot līdz uz mājām gardākās ledus kafijas recepti – espresso, ledus un salds mandeļu piens vai sīrups...šai garšas kombinācijai pretoties nav iespējams.

Itālijas papēdītis neliks vilties nevienam!