cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga
  • Vidusjūras salas – lieliska izvēle atvaļinājumam

Atpūta uz salas ir brīnišķīgs brīvdienu galamērķis, tirkīza ūdens, skaistas pludmales un apziņa, ka esi uz salas. Atpūtai uz salas ir sava īpaša atmosfēra. Siltajā Vidusjūrā ir daudz skaistu salu uz kurām pavadīt savas neaizmirstamākās brīvdienas. Aplūkosim vairākas krāšņās un apmeklējuma vērtās salas, lai iepazītu tuvāk, ko tās piedāvā atpūtniekiem ideālajam atvaļinājumam.

Kapri

Šī mazā, skaistā sala atrodas netālu no Neapoles, tās nogāzēs ir pilns ar baltām un pasteļtoņa mājiņām. Uz salu ved laivas un kuģi, bet, lai tiktu salas augšpusē tūristiem ir pieejams tramvajs vai, ja ir spēks, tad līdz salas centram var tik pievarot 784 pakāpienus. Salā ir pilns ar kafejnīcām, restorāniem, suvenīru veikaliņiem un dizaineru bodītēm. Kapri salā audzē olīvas, apelsīnus un slavenos Kapri citronus. Sala ir populāra ar slaveniem skatiem, gleznainām ainavām, skaistām pārgājienu takām, kas gājējus ved gar pasakainām pludmalēm un grotām. Populārākais apskates objekts ir Zilā grota – ala, kur var nokļūt tikai no jūras.

Sicīlija

Lielākā Vidusjūras sala ar aktīvo vulkānu Etnu, kurš sniedzās 3323 metru augstumā. Ceļotajiem Sicīlija piedāvā krāšņu dabu, bagātu vēstures un kultūras mantojumu, izcilas kulinārijas tradīcijas. Sicīliešiem raksturīgs temperaments, drāma un skaļas balsis. Tā kā to no visam pusēm apskalo jūra, sala var lepoties ar ļoti plašu izvēli jūras velšu ēdienos (tuncis, zobenzivs, astoņkājis, kalmāri, sardīnes utt.). Saulainās salas piekrastēs aug apelsīni un citroni, plešas olīvu un vīnogu lauki. Paši sicīlieši ir ļoti atvērti iedzīvotāji, vienīgi, kas jāņem vērā - par mafiju viņi nevēlās runāt. Saule, jūra, vasarīga gaisa temperatūru un garda virtuve, garantē lielisku atpūtu.

Sardīnija

Salas krasta līnijas kopgarums ir aptuveni 1800 km, tā ir otra lielākā sala Vidusjūrā aiz Sicīlijas. Sardīnija var lepoties vienām no skaistākajām pludmalēm Eiropā. Pludmale, kuru noteikti ir vērts pieminēt ir Stintino, smilšu vieta ir mazi, smalki, balti olīši, skats un sajūtas ir fantastiskas. Ne velti šī pludmale ir vairākkārt iekarojusi Sardīnijas labākās pludmales titulu. Taču bez skaistām pludmalēm, salā ir arī garda itāļu virtuve, vēstures objekti un kultūra. Starp citu Sardīnijas baltās smiltis tiek uzskatītas par aizsargājamu objektu.

Santorini jeb Tira

Sala tiek uzskatīta par vienu no romantiskākajām salam, pateicoties skaistajai ainavai – baltās mājiņas, kalnu ainavas un zilā jūra. Apskates vērta ir pilsētiņa kura ir uzbūvēt tieši uz krātera malas. Vulkāna krāteris ir salas līcis, jo tas ir piepildījies ar ūdeni, pats vulkāns atrodas jūrā zem salām. Salā ir trīs krāsu pludmales – sarkanas, melnas un baltas. Saulriets ir viens no tiem notikumiem, ko noteikti ir vērts izbaudīt Santorini. Oia būs lieliski piemērot iepirkšanās dienai. Salas šaurajās ieliņās ir daudz suvenīru veikaliņu, kafejnīcu, mākslas galeriju, viesnīcu un tavernu, kurās pasniedz gardos grieķu ēdienu.

Krētas sala

Lielākā no Grieķijas salām, kā arī tā tiek uzskatīta par civilizācijas šūpuli. Salas ziemeļu krastā ir visvairāk viesnīcu un atpūtas kompleksu salas viesiem. Rosīgākais kūrorts ir Hersonisa, šeit ceļotāji atradīs bārus un diskotēkas, tavernas, kafejnīcas un restorāni ar vasaras terasēm un veikalus. Klusākas atpūtas cienītājiem būs piemērota Hanijas un Agios Nikolaos apkārtne. Krētā varēsiet izgaršot gardo grieķu virtuvi, iedvesmoties no gleznainiem dabas skatiem, iepazīties ar mītiem un seno kultūru, baudīt patīkamo Vidusjūras klimtu.

 

Rodas sala

Trešā lielāka Grieķijas sala, tā sevi visbiežāk asociē ar vārdiem – saule, jūra, pludmales. Par Rodas tūrisma centru tiek uzskatīta Lindos pilsētiņa, kas arī ir salas kūrorts, tur ir tavernas ar terasēm, suvenīru veikaliņi un kafejnīcas. Sezonā skaistās pludmales ir pilnas, jo vasara šeit ilgst gandrīz 6 mēnešus. Vietējie iedzīvotāji šeit ir patiesi smaidīgi un viesmīlīgi. Viena no populārākajām vēsturiskajām apskates vietām ir Lindos akropole, kur ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā. Saulrieti Rodā ir romantiski, jo saule riet aiz kalniem, iekrāsojot jūru rozīgos toņos.

Korfu sala jeb Kerkīra

Viena no zaļākajām Grieķijas salām - olīvkoku un citrusu dārzi un ziediem klātas nogāzes. Tikai šajā salā aug mazais ķīniešu apelsīns jeb kumkvata, no tā šeit gatavo garšīgākos ievārījumus un liķieri. Bez skaistām pludmalēm šeit ir arī gleznainas upes un ezeri. Salas krasta infrastruktūra ir īpaši radīta tūrismam – viesnīcas, baseini, tavernas, suvenīru veikaliņi utt. Kūrortos noteikti jānobauda vietējai vīns, kas tiek izgatavots limitētā daudzumā un ir pazīstams jau no Homēra laikiem. Salas autentiskumu ir iespējams iepazīt dodoties uz Korfu iekšieni, kuru vēl nav tik ļoti izmainījusi modernā pasaule.

Malta

Neliela un dzīvībā kūsājoša sala Vidusjūras centrālajā daļā. Uz Maltu ceļotāji dodas cauru gadu, jo tur valda Vidusjūras klimats. Dzīvesprieks un viesmīlība, bezrūpība un smaidi cilvēku sejās, tās ir sajūtas, kas valda Maltā. Maltu mēdz dēvēt par muzeju zem atklātām debesīm, jo salā savas pēdas ir atstājuši senie romieši, feniķieši, bizantieši, arābi, spāņi u.c. Uz salas atrodas vienas no senākajām būvēm Eiropā - maltiešu tempļi, kuru vēsture meklējama 5 tūkstošus gadu atpakaļ. Viens no iecienītākajiem suvenīriem ir Maltas stikls, kurš tiek pūsts Gozas salā. Bez iespaidīgajiem vēsturiskajiem objektiem, noteikti ir vērts izgaršot maltiešu virtuvi un izbaudīt skaistās pludmales.

Kipra

Trešā lielākā sala Vidusjūrā, kura ir sadalīta divās daļās - dienviddaļā un turku ziemeļdaļā. Pēc leģendām Kipra ir dievietes Afrodītes dzimtene. Kipra piedāvā smilšainas pludmales, kalnu masīvus, mežus, citrusu dārzus, olīvkoku platības un vīnogulāju laukus. Kiprā ir daudz apskates objektu - Zālamana katakombas, bizantiešu pilis, Dionīsa villa un citi arhitektūras pieminekļi. Aktīvās atpūtas cienītājiem ir iespēja doties pārgājienā pa Akamas pussalu, baudot skaistas ainavas, vai nirt kristāldzidrajos ūdeņos. Skaista un ainaviska vieta ir Protara – grotas un kristāltīra jūra. Tā ir sala ar gandrīz 330 saulainām dienām gadā.

Maljorka

Iespējams atrast atpūtu visdažādākajām ceļotāju gaumēm, sākot ar atpūtu kūrortos - sauļojoties un peldoties, beidzot ar naktsdzīvi, kas daudz neatpaliek no Ivisas – diskotēkas ar slavenākajiem dīdžejiem, šoviem un putu ballītēm. Salas daba ir ļoti daudzveidīga – līdzenumi, skaistas pludmales, pazemes ezeri, alas, klintis un mandeļkoku plantācijas. Maljorkas galvaspilsēta ir Palma, tur atradīsiet restorānus, kafejnīcas, suvenīru veikaliņus un muzejus ar pasaulslavenu mākslinieku darbiem. Starp citu, suvenīrs ko vērts atvest no Maljorkas ir pērles un no tām gatavotas rotaslietas. Maljorka liek svinēt dzīvi!

Korsika

Francijai piederoša sala, kas tiek saukt par mežonīgo skaistuli, jo tā ir klāta ar priežu mežiem, aizām, klintīm, kalniem un skaistām pludmalēm. Korsika būs īpaši piemērot pārgājienu cienītājiem, jo tajā ir daudz dažādi maršruti, viens no populārākajiem ir GR20 maršruts, tā garums ir 170 km. Sala būs piemērota arī pludmales atpūtas cienītājiem. Salas pludmales ir piemērotas sauļošanās un peldēšanās priekiem, niršanai un dažādiem ūdenssporta veidiem. Korsikas lielākā pludmale ir "Plage de Palombaggia".