cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Gabaliņš Lietuvas - aizraujošais Pasvales muzejs, unikālais Palevenas dominikāņu klosteris ar mūku pusdienām, mākslinieciskie Kupišķi un Lietuvas garākais koka tilts Biržos

trip-pic
25. maijs
1 diena | Lietuva
Brīvas vietas ir pieejamas
Valoda - latviešu
Jauni Rakursi
no 39 € Rezervēt
Pamatcena 39 €

Ceļojuma programma

Ekskursijas programmā:

Plkst. 8:00 izbraukšana no Rīgas, pieturvietas pretī Zinātņu akadēmijai

 

Robežas šķērsošana Grenctālē

 

Rīta pauze DUS

 

Pasvales novada muzeja apmeklējums. Interesanti, ka agrāk šeit nebija muzeja? No 1964-1990.gadam pasvalieši nāca nevis uz muzeju, bet gan uz kino! Kinoteātris "Svalia" Pasvalē durvis vēra ap 1964. gadu un darbojās līdz 1990. gadam. 

Pēc ēkas rekonstrukcijas 1998. gada septembrī kinoteātra telpās tika atvērts Pasvales novada muzejs. Te iespējams iepazīties ar Pasvales novada vēsturi, apskatīt unikālus ģeoloģijas un arheoloģijas eksponātus. Tāpat iespējams doties "ceļojumā laikā"  un apskatiīt Smetonas laika pilsētas tirgus laukumu, doties izbraucienā ar motociklu uz Kaukāzu kopā ar leģendāro ceļotāju Antanu Pošku, iepazīties ar partizāniem virtuālās realitātes bunkurā un nolaisries 20 metru dziļumā Zaļganajā avotā – Lietuvas dziļākajā alā!

(Ekskursija vietējā gida vadībā 4 EUR, pensionāriem 2.50 EUR)

 

Palevenes dominikāņu klostera noslēpumi un mūku pudienas! Palėvenes klostera vēsture aizsākās 1676. gadā, kad šeit apmetās pirmie dominikāņu mūki. Klostera ansamblis sastāvēja no vairākām dažāda nolūka ķieģeļu un koka konstrukcijām, ko ieskauj augsta mūra siena (dokumentos parasti ir minētas astoņas "mājas"). No arhitektūras un mākslas vēstures viedokļa ansambļa vērtīgākā ēka ir ķieģeļu Sv. Dominika baznīca, sākta celt 1676. gadā. Domājams, ka baznīcas interjers saglabājies no 18. gs. otrās puses, jo iepriekšējā tika iznīcināta Ziemeļu kara laikā. Palėvenes baznīcas interjers ar astoņiem altāriem ir viens no savdabīgākajiem tā dēvētā tautas baroka paraugiem Lietuvā. Klostera ēka šobrīd atjaunota un te tiek piedāvātas dažādas interesantas programmas.

Vietējā gida vadībā dzirdēsim stāstu par kādreizējā dominikāņu klostera vēsturi, mūku dzīvesveidu un viņu gatavotajiem ēdieniem. Un mūki ēda ļoti labi... Viņu uzturs bija ļoti daudzveidīgs un pat izsmalcināts. Jūs varēsiet nobaudīt mūku maltīti pēc savas izvēles.

Pēc ekskursijas baudīsim mūku pusdienas, pagatvotas pēc senas receptes - tradicionālo desu ar kartupeļu biezeni un štovētiem kāpostiem.

(Ekskursija klosterī un pusdienas 18 EUR)

 

Kupišķi - mazpilsēta, kur aiz katra stūra kāds pārsteigums! Neliela Lietuvas pilsētiņa, kura pirmo reizi rakstos minēta jau 1480. gadā. Kupišķos visos laikos risinājušies raibi notikumi - pilsēta ir degusi, postīta karos, 17.gs. te notikušas raganu prāvas. Dosimies nelielā ekskursijā un apskatīsim: muzeju zem atklātām debesīm - skulptora H. Orakauska metāla, koka un akmens skulptūras; Kupišķu baznīcu – iespaidīgo neogotikas celtni ar diviem torņiem, lielāko baznīcu Lietuvā, Kupišķu jūru - ceturto lielāko Lietuvas mākslīgo ūdenstilpni, kuras krasti ir labiekārtoti iedzīvotāju atpūtai u.c. interesantas lietas.

 

Širvēnas ezera gājēju tilts – laba vieta, kur izstaigāties pēc gardām mūku pusdienām! Šeit Biržos atrodas garākais gājēju tilts Lietuvā. Tas ir 525 m garš un 2,45 m plats gājēju tilts, kas savieno Biržu pilsētu un Astravas pili.

 

Astravas pils – grāfu Tiškeviču pils, kas celta 19.gadsimta vidū. Itāļu villu stila muižas ēka savulaik bija viena no skaistākajām romantisma laikmeta muižu rezidencēm Lietuvā. Pie ieejas mūs sagaida divas betona lauvas (kādreiz bijušo metāla lauvu kopijas). Pils apskate no ārpuses.

 

Biržu pils ar savu krāšņumu, mūsdienīgumu un lielgabalu skaitu neatpaliek no Eiropas valstu valdnieku rezidencēm. Mūsdienās Biržu pilī atrodas novada muzejs, kura eksponāti stāsta par Biržu novada vēsturi, iepazīstina ar Biržu kunigaitijas kartēm un personībām, kuras tajā laikā apmeklēja pils valdniekus – kunigaišus Radvilus un grāfus Tiškevičus. Pils apskate no ārpuses.

 

Atgriešanās Rīgā ap 20:00

 

Ekskursijas cena: 39 EUR

Cenā iekļauts: vieta autobusā, pavadošais gids

Cenā nav iekļauts: ieejas maksas, ēšanas maksas u.c. izmaksas

 

Ceļojumā ņemam līdzi pasi vai ID karti.

Pamatcena 39 €
trip-pic

Ja neatradāt savu ceļojumu, lūdzu, rakstiet mums - piemeklēsim īsto!

Tālrunis *