cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Raftings

Raftings ir ceļošana pa upi ar piepūšamu laivu. Lai piedzīvojums būtu aktīvāks, raftings parasti notiek straujās, krāčainās upēs ar dažādiem sarežģītības līmeņiem. Ar raftingu var nodarboties gan patstāvīgi, gan kopā ar pieredzējušu instruktoru. Strauju upju posmi var būt ļoti bīstami, tāpēc raftings tādos gadījumos var būt arī ekstrēmais sports. Izvēloties piemērotu upi, raftings ir piemērots atpūtas veids jebkuram – gan cilvēkiem ar priekšzināšanām, gan iesācējiem.

Raftinga maršrutiem ir sešas sarežģītības kategorijas, kas sākas no pavisam vieglas līdz ļoti bīstamām.

1. kategorija: Tikai dažās maršruta vietās ir nelieli posmi ar straujiem ūdeņiem, var būt nepieciešama neliela manevrēšana. Prasmju līmenis: pamata, bez priekšzināšanām;

2. kategorija: Maršrutā ir krāces, straujāka straume, var būt daži akmeņi. Var būt nepieciešama neliela manevrēšana. Prasmju līmenis: pamata airēšanas prasmes;

3. kategorija: Nelieli viļņi, var būt neliels kritums, bez ievērojamām briesmām. Var būt nepieciešama ievērojama manevrēšana. Prasmju līmenis: neliela pieredze raftingā;

4. kategorija: Krāces, vidēji viļņi, var būt akmeņi vai ievērojams kritums. Var būt nepieciešami asi manevri. Prasmju līmenis: izcilas raftinga prasmes;

5. kategorija: Krāces, lieli viļņi, iespējami lieli akmeņi un briesmas. Iespējami augsti kritumi, nepieciešamas precīzas manevrēšanas spējas. Prasmju līmenis: Augstākais meistarības līmenis raftingā;

6. kategorija: Upes straume ir tik bīstama, ka pa to nav iespējams droši navigēt. Upe ir patstāvīgi stipri mutuļojoša, ar lieliem viļņiem, milzīgiem akmeņiem, ar lielu bīstamību. Var būt ļoti augsti kritumi, kas var ietekmēt gan ekipējumu, gan pašu braucēju. Saskaršanās ar 6. kategorijas straumēm var novest pie smagiem ievainojumiem vai pat nāvi. Prasmju līmenis: Augstākais meistarības līmenis raftingā, bet arī tad tas nav droši.

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā nav nav kalnu, tāpēc arī upes ir mierīgākas. Baltijas valstīs iespējams doties raftingā 1. un 2. kategorijas upēs. Straujākie ūdeņi ir agrā pavasarī, kad tikko izkusis ledus. Upes Latvijā, kur pavasarī būtu iespējams neliels raftings ir Amata, Salaca, Ogre, Mazā Jugla, Lielā Jugla u.c.

Verdonas upe Francijā


Upe Francijas dienvidos, kas atrodas vienā no Eiropas lielākajiem kanjoniem un sasniedz līdz pat 700 m dziļumu. Raftings iespējams 45 km garā posmā starp Castellane pilsētu un Sainte Croix ezeru. Šajā posmā tiek piedāvāti daudz dažādi raftinga maršruti, kas pārsvarā ir 1.-2. kategorijas, kas atkarīgs no tā, vai dambji uz upes ir atvērti vai aizvērti. Atsevišķu reizi var sasniegt 3. kategoriju, pārsvarā- aprīlī, ja ir bijis liels nokrišņu daudzums.

Cetiņas upe Horvātijā


Maršruta sākums ir Penšici ciematā, netālu no Omišas pilsēas un tā kopējais garums ir 12 km, kas aizņem aptuveni 3-4 h. Šajā maršrutā būs skaistas klintis, krāces, nelieli ūdenskritumi. Pārsvarā upe ir 2. kategorijas, tomēr pavasaros, kad ūdens līmenis paaugstinās, tā var būt 3. kategorijas.

Adidžas upe Itālijā


Adidži upe ir otra lielākā upe Itālijā, kuras kopējais garums ir 410 km. Upē ir vairāki maršruti raftinga nobraucieniem. Viens no ainaviski skaistākajiem nobraucieniem tiek piedāvāts Veronas reģionā, netālu no Gardas ezera. Nedaudz mierīgāki ūdeņi būs Lagarina ielejā, kur piedāvātajā 20 km garajā maršrutā doties var arī bērni no 4 gadu vecuma.

Gallego upe Spānijā


Šī upe Spānijas dienvidos, Pireneju pakājē ir ideāli piemērota dažādu līmeņu raftingam. Labākā vieta raftingam ir Murillo de Gallego reģions. Šeit ir posmi, kas pieejami arī bērniem no 7 gadu vecuma, piemēram, 6,5 km nobrauciens no Murillo līdz Santa Eulalia ar 2. kategorijas krācēm. Tiem, kas vēlas ko ekstrēmāku - 10 km garais posms no Carcavilla līdz Murillo de Gallego sniedz iespēju izbraukt pa 3.-4. kategorijas krācēm.

Koprulu kanjons, Turcija


Antalijas reģions arī ir lieliska vieta, kur doties raftingā. Ļoti iecnīta vieta ir Koprulu kanjons, kas ir viens no pasaulē labākajiem raftinga maršrutiem. Tas ir aptuveni 14 km garš posms, kas novērtēts ar 1.-.2. līmeņa krācēm, kam nav nepieciešama īpaša iepriekšēja pieredze raftingā.

Bela upe Slovākijā


Raftings Slovākijas upē Bela ir diezgan intensīvs, tāpēc piemērots tikai pieredzējušiem braucējiem. Belas upe plostojama tikai pavasara beigās, kad kalnos kūst sniegs un ir augstāks ūdens līmenis. Tās krāces novērtētas ar – 2.-3. kategoriju. Maršruts ir 17 km garš, sākot no Podbanske līdz Liptovsky Hradok un braukšana ilgst aptuveni 2 h.

Innas upe Austrijā


Tiroles reģionā Austrijā ir vairākas kalnu upes, kas piedāvā raftinga iespējas, tomēr vairums bieži vien izvēlas Innas upi. Te iespējams raftings cauri Landeka aizai, kas ir ar 4.-5. kategorijas krācēm. Nedaudz mierīgāks ir nobrauciens pa Imstas aizu un tās 3.+ kategorijas krācēm.

Vltavas upe Čehijā


Nobraucieni par Vltavas upi ir diezgan mierīgi, novērtēti ar 1.-2. kategoriju. Braucami ir aptuveni 95 km upes. Par cik, tā ir ļoti ērti sasniedzama no galvaspilsētas Prāgas, raftings pa Vltavas upi ir diezgan populāra izklaide.

Soča upe Slovēnijā


Slovēnijas labākās raftinga iespējas un skaistākie dabas skati ir Sočas upē. Sočas upei ir ļoti īpaša smaragda krāsa un tās ūdeņi ir ļoti dzidri, kas padara to par vienu no skaistākajām pasaulē. Upes krāces novērtētas ar 2.-3.+ kategoriju.

Sjoa upe Norvēģijā


Sjoa upe ir pasaules klases raftinga galamērķis. Tā piemērota dažādiem sagatavotības līmeņiem – gan iesācējiem, gan jau pieredzējušiem braucējiem. Šeit būs atrodamas no 2.-5. kategorijas krāces.

×
×