cb@cb.lv | Tallinas iela 30
Kalnciema iela 116, Rīga

Izgaršo pasauli

Itālija

Itālijas virtuves ēdieni ir vienkārši, bet tie tiek gatavoti no kvalitatīvām un svaigām izejvielām. Piemēram pasta, bez kuras nav iedomājam Itālijas virtuve, tiek pagatavo svaiga, nevis veikalā nopirkts iepakojuma ar makaroniem. Itāļu dzīvē ēdienam ir ļoti liela nozīme, tādēļ arī Itālijai tipisko ēdienu saraksts nav no tiem īsākajiem – pica, jūras veltes, risoto, prošuto šķiņķis un kā nu bez saldajiem ēdieniem – tiramisu, cannoli, panna cotta un saldējums (gelato). Itālijas garšu raksturo baziliks, olīvas, safrāns, tomāti, maize, melnās trifeles un pākšaugi.

Gruzija

Gruzijas virtuve ir ar ēdieniem un garšām pārsātināta, nepietiks ar vienu viesošanās reizi, lai nogaršotu visus tradicionālos ēdienus. Gruzīnu virtuve un tās ēst gatavošanas tradīcijas ir vienas no senākajām pasaulē. Daži no tipiskākajiem Gruzijas virtuves ēdieniem - Hinkali (ar gaļu un zaļumiem pildītas klimpas), ass harčo (zupa ar gaļu un rīsiem), lavašs, tkemali mērce, adžika, suluguni siers, hačapuri (pīrāgveidīga maize ar brinzas vai suluguni sieru). No saldajiem ēdieniem vērts pieminēt gozinaki ( gatavots no medū karamelizētiem riekstiem).

Turcija

Turku nacionālajā virtuvē paliekošas pēdas ir atstājusi Osmaņu impērija, līdz ar to šajā virtuvē ir sajaukušās Centrālāzijas, Tuvo austrumu un Balkānu virtuves. Galvenās sastāvdaļas, kas tiek izmantotas turku virtuvē ir: pipari, tomāti, cepta jēra gaļa, jogurta mērces un baklažāni. Daži no tradicionālajiem ēdieniem – kebabs, baklava (kārtainās mīklas saldums ar sasmalcinātiem riekstiem, cukursīrupu vai medu), kukurūza, anšovi, mezze (uzkodu plate), manti (mazi pelmenīši ar jēra vai liellopa gaļu).

Spānija

Spāņu virtuve ir ļoti daudzveidīga, jo to ietekmējuši klimatiskie apstākļi, vēsture un pašu dzīves veids, var teikt, ka tā ir vairāku nacionālu virtuvju kopums. Paelja (gatavota īpašā panna no rīsiem, safrāna un olīveļļas, pasniegta ar gaļu, dārzeņiem vai zivīm) tradicionāls Valensijas ēdiens, gaspačo zupu, Čurros (kraukšķīgs, salds cepums, ko pārkaisa ar pūdercukuru vai ēd ar kausētu šokolādi), tapas (nelielas uzkodas, gan aukstas, gan siltas).


Grieķija

Līdzīgi kā itāļiem arī grieķiem virtuve ir salīdzinoši vienkārša, bet kvalitatīva. Ēdieni ir ļoti aromātiski, garšvielām bagāti. Grieķija ir Vidusjūras valsts, tāpēc grieķu virtuvē liela nozīme ir jūras veltēm. Viens no populārākajiem Grieķijas virtuves ēdieniem ir musaka - sacepums, kas tiek pagatavots no apceptām baklažānu šķēlītēm, tomātiem un maltās gaļas. Tipiskākie grieķu ēdieni - dolmādes (pildītas olīvkoku lapas), dakos, tiešām ļoti gards, ( maizes sausiņš, olīveļļa, sasmalcināti tomāti un kazas vai aitas piena siers), souvlaki (gaļa, kas pagatavota uz oglēm, izmantojot iesmu), spanakopita (spinātu un fetas siera pīrāgs).

Ēģipte

Ēģiptiešu virtuve ir ļoti plaša un daudzveidīga, jo tā ietekmējusies no Tuvo Austrumu labākajām kulinārijas tradīcijām. Maize ir viens no pamatēdieniem, ēģiptieši to ēd dažādos veidos, ļoti populāra ir pitas maizīte. Foul (ēdieni no pupiņām dažādos veidos), kofta (liellopa vai jēra gaļas kotletes), baklava ( tāpat kā turkiem arī ēģiptiešiem šis ir populārs saldais), humuss, falafeles (Ēģiptē tās gatavo eļļā vārot cūku pupu masu). Par Ēģiptes nacionālo ēdienu dēvē Molokheyyah zupu, tas ir vistas, zivs vai truša buljons ar altejas lapām, ķiplokiem un koriandru. Ēģiptiešiem populāra ir baložu gaļā (hamam mahshi), tādēļ šeit tiek audzēti un pavairoti baloži.

Taizeme

Nacionālajā virtuvē savu ietekmi ir atstājusi gan Ķīnas, gan Laosas, gan Birmas, gan Indijas virtuves. Svarīgākais taizemiešu virtuvē ir rīsi, pārējais tiek uzskatīts par piedevām, tālāk seko nūdeles, kas arī tiek pasniegtas dažādās kombinācijās. Piedevās izmanto dažāda veida dārzeņus – kukurūzu, baklažānus, ķīniešu kāpostus, selerijas, okras u.c. Neatņemama nacionālās virtuves sastāvdaļa ir kokosriekstu piens, bet no gaļām populārākā ir vista un zivis. Lielākā daļa taizemiešu ēdieni ir asi, kā arī ļoti daudz tiek izmantots karijs. Lielā cieņā ir mango, papaijas, banāni un ličijas, kas tiek pagatavoti gan saldajos, gan pamatēdienos. Taizemiešu virtuve balstās uz četrām pamata garšām – salda, skāba, sāļa un asa.